Türkiye'de Eşcinsel Hakları


Ülkemizde, ne yazık ki eşcinsel olmaktan kaynaklı yaşadığımız ayrımcılık ve mağduriyetlere ilişkin özel, yasal bir korumamız yok. Batı’da nefret suçları olarak ifade edilen ve homofobinin de bir türünü oluşturduğu suçlar ülkemizde henüz özel önlemlerle mücadele edilen bir statüye sahip değiller.Eşcinsel yönelime sahip vatandaşlarını yasal olarak korumasız bırakmakla kalmayıp görmezden de gelen bir anlayış söz konusu.Bu nedenle haklarımız diye bir başlık attığımızda mevcut hakların ve hukuksal yolların daha etkili kullanımından fazlasını kastedemiyoruz henüz...

İlk bölümde gözaltına alındığımızda haklarımız nedir, neler yapabilirizi elimden geldiginceJ gündelik ifadelerle ve özet olarak anlatmaya çalışasacağım ;

1- Gözaltına alındığınızda size hangi suçtan dolayı gözalti tedbirine tabii tutuldugunuz polis tarafindan anlatılmalı,bildirilmelidir.Aksi şekilde davranılarak mesela”sen bilirsin ne suç islediğini” vs gibi sözlerle size isnat (yoneltilen) edilen suçun bildirilmemesi gözaltını usulsüz hale getirir savcı ya da hakim huzuruna çıkartıldığınızda ifade alma prosedürüne aykırı davranıldığını bildirebilirsiniz.

2- Avukat isteme hakkınızın oldugunu unutmayınız. Eğer özel avukatınız yoksa gecenin hangi saati olursa olsun bulundugunuz ilin CMK servisine kayıtlı avukatlar nöbet tutarak 7 gün 24 saat boyunca ücretsiz hukuki yardım sunmaktadırlar.Sizin avukat (mudafi) talebiniz polis memurları tarafindan baroya iletilecek baro da nobetçi avukata adınızı,isnat edildiğiniz suçu ve yaşınızı bildirerek bulunduğunuz karakola yönlendirecektir. Bu nedenle avukat talebiniz üzerine “gecenin bu saatinde avukat olmaz” ,”bedava avukat yok ”vs gibi sözlere kanmayınız.

3- Avukatınız geldiğinde sizinle polislerin duymayacağı bir ortamda görüsecek ve haklarınızı hatırlatacaktır. Avukatların sır saklama yükümlülükleri vardır bu nedenle sağlıklı bir hukuki destek alabilmek için başınıza gelen olayı olduğu gibi avukatınıza anlatmanız faydanızadır.

4- Kimlik bilgilerinizi doğru vermek dışında susma hakkınız bulunmaktadır.Size kimliğinize ilişkin sorulacak sorular (adınız-soyadınız-ana-baba adınız vs) dışında sorulacak sorulara cevap vermeme hakkınız bulunmaktadır. Bu hak Susma Hakkı olarak da tanımlanmaktadır.

5- Gözaltına alındığınızı ailenize, yakınlarınıza bildirme hakkınız vardır. Ailenize ya da size yardımcı olacağını düşündüğünüz bir yakınınıza gözaltında olduğunuzu, tutuldugunuz karakol ya da birimi bildirebilirisiniz.

6- Delil toplatma hakkınızın olduğunu da unutmayiniz (size isnat edilen suçun işlendiği tarihte şehir dışında bir otelde tatilde olduğunuzu beyan ederek bu otel kayıtlarının araştırılmasını istemek gibi).

7- Gözaltına alındığınızda ; Avukat (mudafii) talep etme hakkınız,Yakınlarınıza haber verme hakkınız, Susma Hakkınız ve Delil Toplatma Hakkınız ile isnat edilen suç (neden dolayı suçlandığınız) kanunen size bildirilmelidir. Bildirilmediği takdirde CMK ile belirlenmiş ifade ve sorgu tarzına aykırı hareket edilmiş olunur.

Kaynak

0 yorum:

 

Eşcinseller Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by

eş değiştirme seks partner gay partner Sohbet Chat